Zijn Ikea zonnepanelen goed?

Ikea zonnepanelen? Jazeker, het bestaat. Ikea heeft sinds kort een nieuw aanbod in zonnepanelen. Al eerder probeerde de Zweedse meubelgigant het met dunne film panelen van het merk Hanergy, maar door financiële problemen van de leverancier zijn ze daar mee gestopt.

De opties

Ikea maakt de keus zo simpel mogelijk: kies je voor blauwe ikea zonnepanelen dan krijg je polykristallijne panelen van het merk Canadian Solar(270 wattpiek).  Voor een iets hogere prijs heb je de zwarte zonnepanelen op je dak. Dit zijn monokristallijne panelen van de fabrikant Ja Solar (285 wattpiek).

De keus uit twee soorten Ikea zonnepanelen

De omvormer is van het merk Goodwe, of, als je iets meer wilt investeren Solaredge (alleen mogelijk in combinatie met de zwarte panelen). Deze Solaredge omvormer heeft als groot voordeel dat elk van de panelen voorzien is van een poweroptimizer, zodat elk individuele paneel het hoogst mogelijke rendement heeft. Bij de traditionele omvormer is dit niet zo, waardoor schaduw op één paneel van invloed is op de opbrengst van alle panelen.

De prijs

de prijzen op de site van Ikea lijken heel voordelig. Zo betaal je € 3.542 voor een set van 10 zwarte panelen, inclusief omvormer, montage en garantie. Voor een set van 10 blauwe panelen betaal je € 3.149.

Ikea Ja Solar zonnepaneel - 285 Wp

Echter zitten er een aantal haken en ogen aan. Om te beginnen is dit de prijs exclusief btw. Want, zo redeneert Ikea, je kunt de btw op de installatie terugvragen. Hiervoor moet je je wel inschrijven als ondernemer, iets wat niet iedereen ziet zitten. Overigens is dit wel voordelig om te doen, lees hier hoe het werkt.

Verder krijg je voor deze prijs de standaard omvormer, waardoor alle panelen in serie werken. De solaredge omvormer, die veel hogere opbrengsten kan halen, is alleen mogelijk bij de zwarte panelen, waardoor je weer duurder uit bent.

Tot slot is in de genoemde prijs ook al de Ikea ledenkorting verwerkt. Ben je geen Ikea familielid, dan betaal je nog eens 15% meer.

Zijn Ikea zonnepanelen een goede keus?

De prijzen van Ikea zijn vergelijkbaar met de huidige markt. Ikea heeft als groot voordeel dat het een groot bedrijf is dat niet zomaar onderuit zal gaan. Hierdoor is de garantie die ze geven betrouwbaar. Toch is het voor mij als klant van Ikea geen fijn idee dat de producent van mijn wegwerpservies en meubels die niet langer meegaan dan 8 jaar mij een product verkoopt dat minstens 25 jaar mee moet gaan. Zo koop ik bij Ikea ook geen cv ketel en laat ik ze ook niet de buitenmuur van mijn gevel voegen.

Een erkend installateur met verstand van zijn vak spreekt mij meer aan. Dan krijg je advies op maat, zonder het gevoel dat je een grote miskoop hebt gedaan. Mijn vader zou zeggen: het is geen puddingbroodje, oftewel, denk er nog even over na.

En uiteindelijk gaat door een groot bedrijf als Ikea de kleinere markt kapot. Ondernemers kunnen niet op tegen de prijs. Daardoor trekken kwaliteit en vakmanschap aan het kortste eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *