Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De meeste zonnepanelen zijn blauw of zwart. Dat is niet omdat dit de lievelingskleuren zijn van de fabrikanten. Het heeft te maken met het productieproces. Er zijn op het moment 4 soorten zonnepanelen op de markt, ieder met zijn eigen voor en nadelen. In dit artikel beschrijf ik de vier soorten panelen één voor één. En ik leg uit dat de blauwe panelen het voordeligst zijn, de zwartste panelen het groenst zijn en de nieuwste soort zonnepanelen de langste levensduur heeft.

Polykristallijne zonnepanelen

De meest voorkomende soort is het polykristallijn zonnepaneel. Deze is te herkennen aan zijn blauwe kleur. Meestal bestaat het paneel uit 60 zonnecellen (4×10), er zijn ook grotere panelen op de markt die bestaan uit 72 cellen 4×12). Deze laatste soort is dus 30cm langer. De zonnecellen zijn opgebouwd uit meerdere grove kristrallen, bestaand uit silicium. Dit ziet er uit als een soort patroon van scherven. De prijs van deze panelen is zeer gunstig. De opbrengst is gemiddeld iets lager dan bij monokristallijne zonnepanelen, maar bij voldoende dakoppervlak zijn ze wel voordeliger.

Monokristallijn zonnepanelen

Een monokristallijn zonnepaneel is meestal zwart, soms donkerblauw. Het paneel is opgebouwd uit zonnecellen die gemaakt zijn van één kristral. Na het stollingsproces worden deze kristallen bewerkt en in dezelfde richting gelegd. Het frame van aluminium is vaak ook zwart, waardoor het paneel een strak uiterlijk heeft. Monokristallijne zonnepanelen hebben een hoger rendement dan polykristallijne zonnepanelen. Daarom zijn ze uitermate geschikt voor daken met een kleiner oppervlak. Wel zijn ze iets duurder. Toch wordt deze soort vaak gekozen, vanwege hun mooie uiterlijk. Zeker wanneer je kiest voor de all black zonnepanelen van bijvoorbeeld LG Solar. Deze panelen hebben ook nog eens een zwarte backsheet, zodat het hele paneel een mooi zwart uiterlijk krijgt.

Dunne film zonnepanelen

Over mooi uiterlijk gesproken, dunne film zonnepanelen kunnen er ook wat van. Qua uiterlijk lijken dunne film panelen (ook wel CIS zonnepanelen) het meeste op de all blacks. Toch is het productieproces compleet anders. CIS staat voor Copper Indium Selenium, wat een milieuvriendelijk alternatief is voor de gangbare kristallijne zonnepanelen. Doordat het paneel heel anders werkt dan de bovengenoemde soorten heeft het bijvoorbeeld een hoger rendement bij bewolkt weer. Toch is er in verhouding veel meer (ongeveer 20%) oppervlak nodig, omdat dunne film zonnepanelen een lager rendement hebben. Bij een klein dak zijn deze panelen dus niet aan te raden. Heeft u de beschikking over een groot dak, of vindt u de esthetische waarde zwaar mee wegen bij de aanschaf van zonnepanelen? Dan is dit voor u de juiste keuze. Overigens kost het productieproces van dunne film zonnepanelen ongeveer 70% minder energie dan dat van kristallijne panelen. En er worden minder schaarse grondstoffen gebruikt. Dus wanneer u uit
milieubewuste overwegingen kiest voor zonnepanelen, is dit ook een goede keuze.

Glas-glas zonnepanelen

De nieuwste soort zonnepanelen heet glas-glas zonnepanelen. De naam doet het eigenlijk al vermoeden: de zonnecellen zitten tussen twee dunne lagen glas in en worden dus niet meer gelamineerd. Hierdoor worden de zonnecellen minder blootgesteld aan het weer en is de degradatie over de jaren dus een stuk minder.

Welke soort is het beste?

Welke soort zonnepanelen voor jou het beste is hangt af van het formaat van je dak, je kleur voorkeur en je duurzaamheidseisen. Kort door de bocht kan ik je de volgende aanbevelingen doen:

Heb je een groot dak of heb je niet veel stroom nodig? Of wil je zonnepanelen om hun duurzame, milieubesparende eigenschappen? Dan zijn dunne film zonnepanelen voor jou erg geschikt.

Heb je juist een erg klein dak? Of vind je blauwe zonnepanelen echt lelijk? dan zit je goed met monokristallijne zonnepanelen.

Wil je zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk rendement van je zonnepanelen? Dan zijn de blauwe polykristallijne voor jou erg geschikt.

Voor uitgebreider advies raad ik je aan om hiernaast je telefoonnummer achter te laten. Je wordt dan teruggebeld door één van de twee oprichters van het bedrijf Masters in Solar, mannen met verstand van zaken en liefde voor hun vak. Zij kunnen kosteloos al je vragen beantwoorden en eventuele twijfels wegnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *