Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen is een veel besproken item. Want wat bepaald nou het rendement? Er zijn een aantal zaken die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden. Dit zijn:

  • Het soort zonnepaneel
  • De plaatsing van de installatie
  • Weersomstandigheden
  • Leeftijd
  • Vuil

Je ziet het: niet alleen de merknaam of de hoeveelheid Wattpiek in de boekjes is belangrijk. Hieronder ga ik wat dieper op de verschillende zaken in. Mocht je nou geen zin hebben om dit zelf uit te zoeken, vraag dan een gratis offerte aan bij Masters in Solar. Zij nemen bovenstaande aspecten in hun berekening mee en bespreken deze graag met jou.

Het effect van het soort zonnepaneel op het rendement

Het rendement van een zonnepaneel kan je uitrekenen. Hiervoor gebruiken we het gegeven dat de zoninstraling in Nederland ongeveer 1000 Watt per vierkante meter is.

Een zonnepaneel met een oppervlakte van 1 meter bij 1,65 meter (standaard afmeting van een zonnepaneel) heeft dus een oppervlakte van 1,65 m². Dat wil zeggen dat er een zoninstraling is van 1000 * 1,65 m² = 1650 Watt.

Wanneer dit een 265 Wp zonnepaneel is, dan betekent dit een rendement van:
265 / 1650 * 100 = 16,1%

Bij een paneel van 280 Wp is dit dus:
280 / 1650 *100 = 17,0%

Dunne film zonnepanelen hebben gemiddeld 20% minder rendement dan poly- of monokristallijn zonnepanelen. Daar tegenover staat dat ze er wel mooier (egaal zwart) uit zien en goedkoper zijn.

De plaatsing beïnvloed het rendement van zonnepanelen

Uiteraard blijft het niet bij de hierboven uitgerekende percentages. De ideale opstelling van zonnepanelen in Nederland is richting het zuiden, onder een hellingshoek van 36 graden. Deze opstelling kun je zelf bepalen als je beschikt over een plat dak. Maar bij een puntdak ben je afhankelijk van de positie van je huis en de hellingshoek van je dak. Hierdoor krijg je te maken met verlies. Is je dak in de richting van het zuid-oosten of zuid-westen? Dan heb je al gauw een verlies van 5%. En bij verandering van de hellingshoek neemt het rendement ook enkele procenten af.

Invloed van de weersomstandigheden

Helaas heb je geen enkele invloed op het weer, maar toch bepaald dit voor een groot deel het rendement van je zonnepanelen. Natuurlijk leveren je zonnepanelen op een grauwe, regenachtige dag veel minder energie dan op een zonovergoten dag. Bij direct zonlicht heeft de intensiteit van de zon ook invloed. In de zomer is de afstand tot de zon kleiner, waardoor de intensiteit van het zonlicht hoger is. Maar wanneer de temperatuur van de zonnepanelen weer te hoog wordt (boven de 25° C), heeft dit ook een negatief effect op het rendement. Daarom is het verstandig om ruimte onder de zonnepanelen te laten voor ventilatie. Zo kunnen de zonnepanelen afkoelen door de wind.

Leeftijd speelt ook mee

Alle zonnepanelen degraderen in de loop van de tijd. Standaard leveren zonnepanelen van 25 jaar oud nog zo’n 80 procent van hun oorspronkelijke vermogen. Verschillende zonnepaneelfabrikanten geven opbrengstgarantie op hun panelen. Let hier dus op bij aanschaf van een installatie.

Houd ze schoon

Zonnepanelen worden vaak verkocht als ‘onderhoudsvrij’. Tot op zekere hoogte klopt dit ook, want stof en ander vuil spoelt er door de helling van de panelen zo weer af. Toch kan het geen kwaad om je installatie regelmatig te controleren op vuil. Denk aan vogelpoep of bladeren. Let op bij het schoonmaken dat je geen gebruik maakt van schuurmiddel, hogedrukreiniger of sterke reinigingsmiddelen. Hiermee tast je de zelfreinigende laag aan. Beter is het om gewoon een vochtige doek te gebruiken.

Conclusie

Bij aanschaf van zonnepanelen moet je verder kijken dan alleen de hoeveelheid Wattpiek die beloofd wordt. Bekijk of de producent een opbrengstgarantie geeft. Lees ook testresultaten van het paneel. Zorg voor een zo optimaal mogelijke plaatsing. Bereken aan de hand van het vermogen van het paneel en de plaatsing hoeveel zonnepanelen je in jouw situatie nodig hebt. Of bekijk, als je ruimte beperkt is, welk vermogen de zonnepanelen moeten hebben voor de voor jou beschikbare ruimte.

Controleer de zonnepanelen tenminste één keer per jaar op vuil. En tot slot: de zon zal uiteindelijk wel moeten schijnen, want dan gaat jouw installatie pas echt knallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *