Zoveel mogelijk zonnepanelen – of toch niet?

Hoeveel zonnepanelen moet ik aanschaffen? Ik wil gratis energie en het liefst zoveel mogelijk! Natuurlijk, dat is je eerste gedachte zodra je beseft dat je energierekening jaarlijks veel te hoog is. Je wilt het maximale gaan besparen, dus gooi dat hele dak maar vol. Maar er zijn een aantal redenen om dat niet te doen.

De grootte van je dak is niet leidend – je energieverbruik wél

Het is niet: hoe groter je dak, hoe meer je kunt verdienen aan zonnepanelen. Je betaalt namelijk geen energiebelasting over de energie die jezelf opwekt, waardoor zonnepanelen jou financieel voordeel geven. Voor alle stroom die je extra terug levert ontvang je dus alleen de leveringskosten. Dit is ongeveer 40% van de prijs die je per kilowattuur betaalt.

Schaduw speelt ook een rol

Bij een standaard installatie staan de zonnepanelen in serie geschakeld. Hierdoor is het slechtst presterende paneel van invloed op de andere panelen. Zonnepanelen die vlak achter een schoorsteen of te dicht achter de gevel gemonteerd zijn moet je dus proberen te voorkomen. Overigens is dit iets minder van belang als je zonnepanelen hebt met power optimizers, zoals bijvoorbeeld van SolarEdge.

Dus hoeveel zonnepanelen moet ik aanschaffen?

Het is vooral belangrijk om je eigen verbruik te dekken. Mocht het op je dak voor het zicht mooier zijn om een paar panelen meer te nemen, dan kan dit een goed argument zijn. Dan ben je ook voorbereidt op de toekomst mocht je meer energie gaan verbruiken, een elektrische auto gaan rijden of een zonneboiler aanschaffen. Grotere installaties zijn meestal iets gunstiger, omdat de kosten voor montage en de omvormer toch al gemaakt zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *