Wat betekent Wattpiek (Wp)?

Wattpiek is in zonnepaneelland een heel gebruikelijk begrip. Toch is het voor iemand die niet bekend is met de term een verwarrende eenheid.

De eenheid Wattpiek wordt vaak gebruikt om aan te geven hoeveel energie een zonnepaneel kan leveren onder gestandaardiseerde omstandigheden. Deze standaard omstandigheden, ook wel STC genoemd (Standard Test Conditions), zijn:

Standaard test condities

sterkte van de invallende zonnestralen: een flux elektro-magnetische straling met een vermogen van 1000 W/m²;
richting van de invallende zonnestralen: loodrecht op de gepositioneerde cel;
zonnespectrum: genormaliseerd voor AM = 1,5. AM staat voor air mass, luchtmassa, een maat voor de relatieve lengte van de lichtweg door de atmosfeer;
temperatuur van de zonnecel: 25°C.

bron: Wikipedia

Concreet betekent dit dat een een installatie van 2500 Wattpiek bij direct invallend zonlicht met een stralingssterkte van 1000W/m² en bij een temperatuur van 25°C na een uur 2500 Wh oftewel 2,5 kWh oplevert.

Locatie

Afhankelijk van de plaats waar je woont heb je te maken met een omreken factor. Dit heeft te maken met het aantal zonuren per jaar. Gemiddeld heeft één kWp (1000 wattpiek) in Nederland een opbrengst van 0,85 kWh per jaar. In de kustprovicies is het over het algemeen wat zonniger. Daar is de omreken factor dus iets hoger dan 0,85. In het oosten is deze iets lager.

Een zonnepaneel van 280 Wp heeft dus een gemiddelde opbrengst van 0,85 * 280 = 238 kWh per jaar.

Oriëntatie

Zoals je kon zien bij de Standaard Test Condities is het belangrijk dat de zonnepanelen de juiste richting op liggen, namelijk richting de zon.

grafiek met voordelen van oost-west opstelling ten opzichte van zuid opstelling

verschil tussen oost-west en zuid opstelling

De beste opbrengst is te behalen met een opstelling richting het zuiden. Dat kan wanneer de dak richting het zuiden schuin is, óf als je een plat dak hebt. Is dit niet het geval, dan valt er nog steeds veel rendement te behalen met een opstelling richting het zuidwesten of zuidoosten.

Ook wordt er vaak gesproken van een oost-west opstelling. In dat geval verdeel je de zonnepanelen over een gedeelte van het oostelijke deel van het dak en een gedeelte van het westelijke deel. Hierdoor heb je profijt van de zonnepanelen vóór en nadat de zon op haar hoogste punt is. Ook op platte daken wordt een oost-west opstelling nog wel eens toegepast, omdat hierdoor minder ruimte nodig is voor de panelen (bij een zuidelijke opstelling moet meer ruimte tussen de rijen gelaten worden in verband met schaduw).

Schaduw

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat schaduw invloed heeft, maar toch noem ik hem nog even apart. Een schoorsteen op je huis die een groot gedeelte van de dag één zonnepaneel in de schaduw zet kan de totale opbrengst drastisch omlaag halen. Dit gaat alleen op voor een installatie met een stringomvormer zonder poweroptimizers of micromvormers. En dat wil zeggen dat het geld voor de meeste (goedkopere) installaties.

verschil tussen poweroptimizers of stringomvormer

traditioneel vs SolarEdge

Één paneel in de schaduw lijkt niet zo erg, maar zorgt er voor dat de hele installatie nog maar op halve kracht stroom levert. Dit komt omdat de panelen in serie zijn geschakeld. Staat er dus een schoorsteen, boom, of wat dan ook tussen de zon en de zonnepanelen, kies dan voor een iets duurdere omvormer van bijvoorbeeld Solaredge. Deze heeft bij ieder paneel een poweroptimizer, dat ervoor zorgt dat elke paneel op ieder moment op maximaal vermogen stroom levert.

Een gedachte over “Wat betekent Wattpiek (Wp)?

  1. Pingback: Zonnepanelen in 7 stappen » Zonnepanelen - vraag en antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *