Zonnepanelen in 7 stappen

Je wilt zonnepanelen. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Omdat ik daar zelf ook tegenaan liep, beschrijf ik hier het proces naar zonnepanelen in 7 stappen.

1. Heb ik een dak?

Uiteraard is het hebben van een dak wel een handig uitgangspunt. Meteen toen wij ons huis kochten hebben we besloten om zonnepanelen te laten installeren. Heb je geen eigen dak, bijvoorbeeld doordat je in een flat woont of omdat je een huurhuis hebt, dan zijn er altijd nog mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een zonnepanelencollectief in de regio, een gezamenlijke installatie op het dak van de flat, of je kunt in gesprek gaan met je verhuurder.

2. Is mijn dak geschikt?

Of je dak geschikt is voor zonnepanelen is de tweede vraag. Bijna alle platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Met een schuin dak is het belangrijk in welke richting de zonnepanelen straks kunnen liggen. Een dak op het zuiden is het meest ideaal, maar ook een oost-west combinatie kan je straks een groot vermogen gaan leveren. De dakhelling en het dakoppervlak zijn ook van invloed, maar belangrijker is het om te kijken of je dak niet enorm in de schaduw ligt door bijvoorbeeld gebouwen in de omgeving, gevel, buren, bomen enzovoort. Heb je een dak waar een groot deel van de dag zon op valt? Gefeliciteerd, je kunt waarschijnlijk een mooi rendement halen met zonnepanelen.

3. Hoeveel stroom gebruik ik per jaar?

Het belangrijkste uitgangspunt voor de grootte van je zonnepaneelinstallatie is je jaarlijkse stroomverbruik. Het is verstandig om een installatie te nemen die dit verbruik dekt. Niet veel ruimer, omdat extra energie terugleveren heel weinig oplevert (je ontvangt hiervoor alleen het kale tarief, zonder leveringsheffing en btw). Minder kan handig zijn, maar meestal is het relatief goedkoper om dan iets meer panelen te nemen. Je schaft tenslotte toch al een omvormer aan en de installatiekosten maak je ook al.

4. Laat je adviseren

Mooi, je dak is geschikt en je weet hoeveel kWh je jaarlijks verbruikt. Nu ga je je oriënteren op de verschillende types zonnepanelen en de grote hoeveelheid merken. Je ontdekt termen als Wattpiek, salderen, poweroptimizer en veel meer van dat soort vaktaal. Het verstandigst is om je te laten adviseren door mensen met verstand van zaken. Heeft je buurman toevallig net zonnepanelen laten installeren, dan ga je daar natuurlijk even een praatje mee maken.

5. Vraag een gratis offerte aan

Maak gratis een afspraak met Masters in Solar, die bij jou thuis komen kijken naar de best passende mogelijkheden. Je krijgt dan een offerte, inclusief een voorberekening met een schatting van de opbrengsten per jaar.

6. Financier je zonnepanelen

Past de offerte bij je budget? Dan plaats je de bestelling. Heb je het geld niet direct op je spaarrekening staan? Dan zijn er verschillende manieren om de zonnepanelen toch direct aan te schaffen. Zo bestaat er in veel gemeenten de duurzaamheidslening. Kijk hier of uw gemeente hier aan meedoet. Ook kunt u in bepaalde gevallen toch subsidie ontvangen. Voor sportverenigingen en bedrijven zijn er nog bepaalde regelingen. Soms is er een subsidie te krijgen als u zonnepanelen neemt in combinatie met een andere energiebesparende maatregel. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl voor meer informatie. En vergeet vooral niet de BTW terug te vragen! Dat levert ook weer een flink voordeel op. Lees meer in het artikel BTW terugvragen op zonnepanelen in 4 stappen.

7. Installeren en verdienen maar

Ben je tevreden met de offerte? En heb je bedacht hoe je de financiering gaat regelen? Dan wordt het hoog tijd om de zonnepanelen te laten installeren. Nu begint het feest pas echt! Als je net als ik bent, dan verander je nu tijdelijk in een zonnepanelen-App-verslaafde. Elke dag kijk ik wel even op de app van SolarEdge. Daar kan ik precies zien hoeveel stroom ik al heb opgewekt en zelfs hoeveel stroom elk individuele paneel op dit moment levert!

Vanaf nu baal je niet meer als de zon schijnt terwijl jij op je werk hard zit te werken. Met een grote grijns laat je je telefoon zien aan je collega en zeg je zoiets als: Mooi weertje voor m’n energierekening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *