Wat is salderen?

Als het gaat om zonnepanelen, dan valt ook vaak het woord salderen. Maar wat is salderen eigenlijk? En wat heb je er aan? Dat beantwoord ik in dit artikel.

Als je zelf elektriciteit opwekt dan gebruik je deze energie in de eerste plaats zelf. De meeste mensen gebruiken meer stroom dan ze produceren. Dan ben je nog steeds afhankelijk van het energiebedrijf. Maar ook als je voldoende stroom produceert, is dit niet altijd op het moment dat je het nodig hebt. Zo lever je overdag meer stroom, terwijl je ’s avonds meer gebruikt. Omdat zelf energie opslaan een kostbare zaak is, lever je de extra energie terug aan het energiebedrijf. De terug geleverde energie wordt verrekend met de gebruikte energie. Dit noemen we salderen.

Afhankelijk van welke meter er in je meterkast hangt wordt het bedrag verrekend.

 

Hoe werkt salderen bij een enkele meter?

Verbruik je meer energie dan je levert? Dan betaal je alleen voor het netto verbruik. De geleverde energie wordt dus afgetrokken van de gebruikte energie.

Rekenvoorbeeld

Familie Jansen gebruikt op jaarbasis 3500 kWh. Ze leveren dankzij hun zonnepanelen 2100 kWh terug. Netto wordt er dan 3500 – 2100 = 1400 kWh in rekening gebracht. Hierover betaal je het leveringstarief + energiebelasting.

Wat betaalt familie Jansen?

Leveringstarief (incl. btw) Energiebelasting (incl. btw) Totaal tarief
€ 0,0639 € 0,1491 € 0,2130
1400 kWh x € 0,2130 = € 298,20 per jaar

Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan is de berekening net iets anders. Je eigen gebruikte stroom is dan gratis. Voor het gedeelte dat je terug levert ontvang je van je energiemaatschappij een terugleververgoeding.

Rekenvoorbeeld

Familie Berends verbruikt jaarlijks 3500 kWh. Hun zonnepanelen leveren echter 4200 kWh per jaar. Hierdoor leveren zij netto 4200 – 3500 = 700 kWh terug aan het stroomnet. Over deze energie ontvangt familie Berends terugleververgoeding. Dit wil zeggen: het leveringstarief exclusief btw. In onze berekening gaan we uit van een vergoeding van € 0,0528. We vermenigvuldigen de teruggeleverde energie met het teruglevertarief.

Hoeveel ontvangt familie Berends?

Familie Berends ontvangt in ons voorbeeld een vergoeding van
700 kWh x € 0,0528 = € 36,96 per jaar.

 

Hoe werkt salderen met een dubbele meter?

Bij een dubbele meter wordt het iets ingewikkelder. Je hebt te maken met een normaal tarief en een dal tarief. De meeste energie zal worden teruggeleverd in het normaal tarief, terwijl de meeste energie verbruikt zal worden in het daltarief. De meter saldeert in ieder geval de opgewekte stroom in de normaaluren tegen het verbruik in de normaaluren. De opgewekte energie in de daluren wordt gesaldeerd tegen de verbruikte energie in de daluren. Dan bestaan er een aantal scenario’s. Het kan zijn dat je meer energie gebruikt dan dat je terug levert. Zoals familie Visser in het voorbeeld.

Rekenvoorbeeld

In de onderstaande tabel zie je dat familie Visser een jaarlijks elektriciteitsverbruik heeft van 2500 kWh in de normaaluren en 700 kWh in de daluren. Daarnaast hebben zij een jaarlijkse elektriciteitsopwekking van 1500 kWh in de normaaluren en 500 kWh in de daluren. Omdat zij salderen en een dubbele meter hebben, betalen zij over hun netto verbruik in de normaal- en daluren. Dit netto verbruik is het jaarlijkse elektriciteitsverbruik min de jaarlijkse elektriciteitsopwekking.

Normaal Dal
Verbruik 2700 kWh 700 kWh
Opwekking 1700 kWh 500 kWh
Netto 1000 kWh 200 kWh

Over deze 1000 kWh in de normaaluren betalen zij een normaaltarief en over de 200 kWh in de daluren betalen zij een daltarief. Voor dit rekenvoorbeeld zijn fictieve tarieven gebruikt.

Normaal Dal
Leveringstarief (incl. btw) € 0,0711 € 0,0571
Energiebelasting (incl. btw) € 0,1491 € 0,1491
Totaal tarief € 0,2202 € 0,2062

Omdat Visser zowel in de normaal- als in de daluren meer verbruikt dan dat zij opwekt, betaalt zij over deze 1000 kWh en 200 kWh het leveringstarief inclusief energiebelasting en btw.

Netto Tarief Kosten
Normaal 1000 kWh € 0,2202 € 220,20
Dal 200 kWh € 0,2062 € 41,24
Totale kosten normaal en dal € 261,44

Hierboven ziet u dat familie Visser € 261,44 per jaar betaalt voor het elektriciteitsverbruik.

Een andere mogelijkheid is dat er meer energie opgewekt wordt dan dat je verbruikt. Dit ziet u in het volgende rekenvoorbeeld.

 

 

 

De laatste mogelijkheid is op veel huishoudens van toepassing. U levert op normaal tarief meer energie terug, terwijl u op daluren meer energie verbruikt.

 

 

 

Conclusie

Salderen blijft in ieder geval nog tot 2020 mogelijk. En zoals het er nu uit ziet wordt deze regeling verlengt. Het is echter verstandig om een installatie aan te schaffen die past bij uw gemiddelde verbruik. Levert u minder energie? Dan betaalt u de energiemaatschappij voor de extra gebruikte energie. Levert u meer energie? Dan ontvangt u hiervoor niet veel vergoeding.

Wat kunt u doen als uw energiemaatschappij een nadelige salderingsberekening heeft bij een dubbeltarief meter? U kunt uw contract wijzigen van dubbeltarief naar enkeltarief. Of u kunt overstappen van energiemaatschappij.

Een gedachte over “Wat is salderen?

  1. Pingback: Zonnepanelen in 7 stappen » Zonnepanelen - vraag en antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *