BTW terugvragen op zonnepanelen in 4 stappen

Als particulier kun je de BTW terugvragen op zonnepanelen. Dit levert je al gauw een voordeel op van enkele honderden (!) euro’s. Natuurlijk zijn er bedrijfjes die dit voor u kunnen doen. Dit kost meestal tussen de 100 en 150 euro. Daarmee kunt u zelf zorgeloos genieten van voordelen, zonder de zorgen over belastingaangifte en formulieren. Wilt u deze €150,- liever ook in uw eigen zak houden? Volg dan het eenvoudige stappenplan hieronder. Let op: bent u al ondernemer en verdient u meer dan €1345,- per kalenderjaar, dan kunt u geen gebruik maken van de kleine ondernemersregeling!

Stap 1 – meld je aan als ondernemer

Voor de Belastingdienst ben je als eigenaar van zonnepanelen al ondernemer. Toch ben je niet verplicht om je aan te melden als ondernemer, omdat je netto bijna nooit meer verdient dan €1345,-. Echter kun je dan ook geen aanspraak maken op aftrek van de BTW. Stap 1 is dan ook simpel: meld je aan als ondernemer. Dat doe je met het volgende formulier: aanmelden als startend ondernemer.

Toelichting bij de vragen:

Vraag 1a handelsnaam: Je kunt elke gewenste naam kiezen. Onder deze naam is je onderneming straks bekend bij de belastingdienst.

Vraag 2: Rechtsvorm: eenmanszaak
Vraag 4: overslaan
Vraag 5a: Ja
Vraag 6a: 1
Vraag 6b: Opwekken van stroom via zonnepanelen.
Geleverd wordt aan:
Energiebedrijf X
Straatnaam 1
1234 AB Woonplaats
Vragen 7a t/m 7d: Deze velden mag je leeg laten.
Vraag 8a schatting van de omzet: vul hier 1/5 van de hoeveelheid kWh in die je verwacht op te wekken. Dus voor een installatie van 3000 kWh vul je in: €600,-
Vraag 8b schatting van de kosten: hier vul je het bedrag in dat je voor de zonnepanelen hebt betaald, inclusief BTW.

Stuur het formulier ingevuld en ondertekend naar: Belastingdienst, Postbus 2891, 6401 DJ Heerlen

Je ontvangt nu binnen een aantal werkdagen post van de belastingdienst met een bevestiging van je aanmelding. Ook ontvang je een gebruikersnaam en wachtwoord per post die je kunt gebruiken voor stap 2.

Stap 2 – Doe je eerste kwartaal belastingaangifte

Je bent nu ondernemer. Zodra het eerste kwartaal waarin jij zonnepanelen hebt tegen het einde loopt moet je belastingaangifte gaan doen. Schrijf deze datum in je agenda!

Met je gebruikersnaam en wachtwoord kun je nu inkomstenbelasting doen. Hiermee vorder je de BTW terug op je investering. In het jaar van aanschaf moet je wel belasting betalen over de opgewekte stroom, maar dit is in verhouding maar een klein bedrag. Deze te betalen BTW hoef je niet zelf uit te rekenen, je mag gebruikmaken van de onderstaande forfaits.

grootte van installatie in Wattpiek Forfait
0 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100
5001 – 6000 € 120
6001 – 7000 € 140
7001 – 8000 € 160
8001 – 9000 € 180
9001 – 10000 € 200

Dit forfait bedrag dekt de te betalen belasting voor een jaar, ongeacht een aankoop datum. De rest van het jaar mag je dus een nihil aangifte doen.

Maar de BTW over je aankoop krijg je natuurlijk terug. We maken voor het gemak even gebruik van een rekenvoorbeeld.

Aan u is € 800 btw in rekening gebracht voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. De panelen hebben een capaciteit van 2.800 Wp, dus is de verschuldigde btw € 60. Omdat de aan u in rekening gebrachte btw hoger is dan de verschuldigde btw, kunt u in dit voorbeeld € 740 terugvragen. Vul in uw aangifte het bedrag van € 800 in bij vraag 5b en het forfaitaire bedrag van € 60 bij vraag 1a. Het forfaitaire bedrag bent u volledig verschuldigd. Het maakt niet uit of u de zonnepanelen aan het begin of het einde van het jaar hebt aangeschaft.

Bron: belastingdienst.nl

In dit voorbeeld vul je dus in:

1a: €60,-
5b: €800,-
5c: €-740,-
5d: 0
Totaal te ontvangen: €740,-

Voor de volgende kwartalen in dit zelfde jaar mag je bij alle vragen 0 invullen.

Stap 3 – geef je rekeningnummer door

Om het teruggevorderde bedrag te kunnen ontvangen, moet je natuurlijk wel je rekeningnummer doorgeven aan de belastingdienst. Vul daarvoor op het formulier ‘Wijzigen rekeningnummer ondernemers’ in op het beveiligde gedeelte van de site van de belastingdienst.

Stap 4 – vraag ontheffing aan voor volgende aangiftes

De komende jaren wil je niet elke keer belastingaangifte doen. En dat hoeft ook niet, omdat je onder de kleine ondernemersregeling valt. Vraag daarom ontheffing aan voor volgende jaren. De volgende voorbeeldbrief kun je daarvoor gebruiken.

Beste heer/mevrouw,
Ik ben ondernemer geworden, aangezien ik stroom terug lever aan het elektriciteitsnet. De BTW die ik hierover per 1 januari moet af dragen is lager dan €1345, daarom kom ik in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling.

Daarom vraag ik bij deze ontheffing aan voor de aangifte van omzetbelasting per 1 januari 2018. Graag ontvang ik hier een bevestiging van.

Met vriendelijke groet,
Naam, BTW-nummer, adres, Telefoon

Slot

Als je bovenstaande stappen rustig doorneemt, dan kan iedereen de BTW terugvragen op zonnepanelen. Iedereen die geen dief wil zijn van zijn eigen portemonnee gaat hier dus even voor zitten. Veel succes!

Een gedachte over “BTW terugvragen op zonnepanelen in 4 stappen

  1. Pingback: Zonnepanelen in 7 stappen » Vragen over zonnepanelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *